F.A.Q.

Kaj je MAP® (Master Amino Acid Pattern)?

MAP® je patentirano (U.S. Patent 5,132,113), 100 % naravno prehransko dopolnilo – edinstveni vzorec esencialnih aminokislin v visoko prečiščeni, nevezani, kristalni obliki. MAP priporočamo jemati kot prehransko dopolnilo, poleg potrebnih količin vitaminov, mineralov, elementov v sledovih, esencialnih maščobnih kislin (EMK) in energije, v prehrani ljudi z nezadostnim vnosom ali absorbcijo beljakovin zaradi fizioloških, psiholoških ali družbenoekonomskih vzrokov.

Kakšna je sestava MAP®?

10-gramski odmerek MAP (10 tablet) vsebuje naslednje količine aminokislin:

 • izolevcin 1,483 g
 • levcin 1,964 g
 • valin 1,657 g
 • lizin 1,429 g
 • metionin 0,699 g
 • fenilalanin 1,289 g
 • treonin 1,111 g
 • triptofan 0,368 g

Kaj so aminokisline?

Aminokisline so sestavine prehranskih beljakovin.

Zakaj velja, da je MAP naraven izdelek?

MAP je 100 % naraven izdelek. Naraven je zato, ker je izdelan iz naravnih aminokislin, ki so ekstrahirane (izolirane) iz prehranskih beljakovin.

Kaj so esencialne aminokisline?

Esencialne aminokisline so hranilne snovi, nepogrešljive za ohranjanje človeškega življenja. Telo jih ni sposobno samo ustvariti, zato jih mora redno dobivati iz hrane.

Kaj pomeni MAP®?

MAP je akronim za Master Amino Acid Pattern. Izdelek MAP sestoji iz vzorca Master Amino Acid Pattern, ki je prečiščena, nevezana, kristalna oblika aminokislin. Izdelek ne vsebuje polnil, dodatkov ali konzervansov.

Kaj pomeni neto izkoristek dušika (Net Nitrogen Utilization – NNU)?

NNU neke beljakovine ponazarja njeno prehransko vrednost, se pravi odstotek sestavnih aminokislin (“zidakov”), iz katerih lahko telo sintetizira beljakovine.

Ali so kje objavljena navodila za uporabo MAPa?

Članke o uporabi MAPa boste našli na teh straneh, to so članki o uporabi MAPa v programih športnega treninga, programih hujšanja in pri zaviranju procesa staranja.

Ali lahko z jemanjem MAPa preprečimo zmanjševanje mišične mase telesa in zmanjšamo ohlapnost kože?

Tako je. Neprimerna oz. nezadostna prehrana privede do negativnega ravnovesja dušika in s tem do zmanjšane sinteze beljakovin. Posledici tega sta zmanjševanje mišične mase telesa in ohlapnost kožnega tkiva. Zato priporočamo, naj vključijo MAP v prehrano vsi posamezniki, ki imajo težave zaradi zmanjševanja mišične mase ali ohlapnosti kožnega tkiva.

Ali lahko hkrati s MAPom jemljemo tudi druga prehranska dopolnila? Ali lahko športnik ob jemanju MAPa zaužije manj drugih beljakovinskih dopolnil?

Beljakovinska dopolnila ponavadi vsebujejo kazein, sirotko ali sojo kot vir beljakovin. NNU teh živil v povprečju znaša 17 %. To je za 82 % manj kot pri MAPu. Zaradi tega ena ali dve tableti MAPa omogočita sintezo tolikšne količine beljakovin kot 2,4 dl katerega koli beljakovinskega dopolnila na tržišču.

Iz naštetih razlogov je poleg MAPa neprimerno uporabljati katero koli beljakovinsko dopolnilo. Če z MAPom nadomestite prehranska dopolnila z nizkim NNU, izboljšate prehranjenost telesa, hkrati pa se izognete preobremenitvi ledvic in jeter.

Ali visoke temperature škodijo MAPu?

Temperatura, višja od 280 stopinj Celzija lahko spremeni prehransko vrednost MAPa.

Ali lahko jemljemo MAP v katerem koli starostnem obdobju?

Da, v priporočenih odmerkih lahko jemljemo MAP pri kateri koli starosti.

Ali lahko s pomočjo MAPa shujšamo, ne da bi bilo hujšanje škodljivo zdravju?

Da, jemanje MAPa kot prehranskega dopolnila med potekom nizkokalorične diete je izredno učinkovit način izgubljanja odvečne teže. 10-gramski odmerek MAPa omogoči sintezo približno enake količine beljakovin, kot če bi zaužili 350 g mesa, rib ali perutnine, pri čemer odmerek MAPa vsebuje le 0,4 kalorije. Zaradi tega jemanje MAPa med shujševalno dieto ublaži lakoto, pospeši izgubljanje teže in hkrati krepi ter učvrsti telesna tkiva, kot so koža in mišice.

Kolikšna je vsebnost maščob v MAPu?

MAP je povsem brez maščob. Če je posamezniku predpisana dieta z omejevanjem zaužitih maščob, se je mogoče izogniti nezaželeni maščobi z uporabo MAP namesto prehranskih beljakovin. Priporočljivo je vključiti MAP v dieto posameznikov, ki morajo nadzirati vnos prehranskih nasičenih, enkrat nenasičenih ali večkrat nenasičenih maščobnih kislin (maščob).

Zato je priporočljivo vključiti MAP v dieto posameznikov:

 • ki morajo nadzirati vnos prehranskih nasičenih, enkrat nenasičenih ali večkrat nenasičenih maščobnih kislin (maščob) ali
 • z visoko koncentracijo holesterola v krvi.

Kolikšen je priporočeni dnevni odmerek MAPa med shujševalno dieto?

Namesto kosila ali večerje zaužijte 8 do 10 tablet MAPa s približno 450 g katerega koli svežega sadja (razen banan), poleg tega pa še potrebno količino vitaminov, mineralov in elementov v sledovih.

Kolikšen je priporočen dnevni odmerek MAPa, če ga uživamo kot dopolnilo prehranskim beljakovinam?

Vzemite 3 do 5 tablet dnevno z vodo ali drugo pijačo ob obroku (zajtrku, kosilu ali večerji).

Kolikšen je priporočen odmerek MAPa za športnika, ki si želi dramatičnega učinka čimprej?

Veliko je odvisno od starosti in prehranskega statusa, kot tudi od intenzivnosti in pogostnosti treningov. Na splošno je priporočeni odmerek naslednji:

Za rekreativne športnike:

• 30 minut pred treningom: 5 do 10 tablet MAPa kot prehransko dopolnilo, obenem s potrebno količino vitaminov, mineralov in elementov v sledovih.

Za poklicne športnike:

• 30 minut pred treningom: 10 tablet MAPa kot prehransko dopolnilo, obenem s potrebno količino vitaminov, mineralov in elementov v sledovih.

• Ob naslednjem obroku (kosilu ali večerji) po treningu: 10 tablet MAPa kot prehransko dopolnilo, obenem s potrebno količino vitaminov, mineralov in elementov v sledovih.

Koliko natrija vsebuje MAP?

MAP je povsem brez natrija. Če je potrebno omejiti vnos natrija iz hrane, se je mogoče izogniti neželenemu natriju z uporabo MAPa. Če jemljete MAP namesto običajnih prehranskih beljakovin, se lahko v celoti izognete neželenemu natriju. Ta značilnost MAPa, ki ohranja zdravje, je edinstvena med vsemi znanimi prehranskimi beljakovinami in izdelki z vsebnostjo beljakovinskih pripravkov. Zato je priporočljivo vključiti MAP v dieto posameznikov, ki morajo nadzirati vnos natrija iz hrane.

Kako z jemanjem MAPa preprečimo vnovično pridobitev izgubljene teže (učinek jo-jo) po končani nizkokalorični dieti?

Med nizkokalorično dieto zaužijemo manj beljakovin kot sicer, kar povzroči negativno ravnovesje dušika. To vodi do izgube mišične mase in, seveda, do zmanjšanja telesne teže. Če po koncu nizkokalorične diete spet začnemo uživati zadostno količino beljakovin, ne glede na vnos energije, se mišično tkivo, izgubljeno med dieto, znova okrepi, s tem pa se seveda vrnejo tudi izgubljeni kilogrami.

Če med nizkokalorično dieto jemljete MAP kot prehransko dopolnilo, lahko preprečite izgubo mišične mase, s tem pa se izognete tudi vnovični pridobitvi izgubljenih kilogramov oziroma učinku jo-jo.

Kako MAP deluje?

10 g MAPa zaradi visokega NNU sprosti manj kot pol kalorije (0,4 Kcal.). Ob tem omogoči sintezo približno enake količine beljakovin, kot če bi zaužili 350 g mesa, rib ali perutnine. Zato je priporočljivo vključiti MAP v prehrano posameznikov, ki želijo pridobiti, znova pridobiti oziroma ohraniti ustrezno mišično maso in obenem zmanjšati količino telesne maščobe.

V čem se MAP razlikuje od vseh ostalih prehranskih beljakovin in aminokislinskih pripravkov?

• Samo MAP zaradi svojega 99 % NNU z desetimi tabletami (10g) omogoči sintezo približno enake količine beljakovin, kot če bi zaužili 350 g mesa, rib ali perutnine.

• Samo MAP zaradi svojega 99 % NNU sprosti zgolj 1 % dušikovih katabolitov (presnovnih odpadkov), kar je najnižji odstotek pri vseh prehranskih beljakovinah in aminokislinskih pripravkih. Za primerjavo: ob presnovi prehranskih beljakovin se sprosti od 52 % do 84 % dušikovih katabolitov, kar je od 51 % do 83 % več, kot se jih sprosti pri presnovi MAPa.

• Samo MAP se absorbira najpozneje v 23 minutah po zaužitju. V primerjavi s tremi ali štirimi urami, potrebnimi za prebavo prehranskih beljakovin, je to mnogo krajši čas.

• 10-gramski odmerek MAPa (10 tablet) lahko s svojimi “zidaki” omogoči sintezo približno enake količine beljakovin, kot če bi zaužili 350 g mesa, rib ali perutnine, pri čemer odmerek MAPa vsebuje manj kot 0,5 kalorije (0,4 Kcal).

Zakaj je priporočljivo jemati MAP v času trajanja nizkokaloričnih diet?

 • Za pospešeno izgubljanje odvečnih kilogramov.
 • Za krepitev in učvrstitev telesnih tkiv (kože in mišic).
 • Da se izognemo anomalijam, ki ponavadi spremljajo shujševalne diete. To so, na primer, občutek lakote, oslabelost, hipoglikemija, glavobol zaradi ketoze in zmanjšan spolni nagon.
 • Da se izognemo vnovični pridobitvi teže (učinek jo-jo).

V čem je nizek NNU MAPa koristen za zdravje?

MAP trenutno med vsemi prehranskimi beljakovinami in aminokislinskimi pripravki najbolj varuje zdravje. To pa zato, ker MAP sprosti le 1 % dušikovih katabolitov (presnovnih odpadkov). Če torej uživamo MAP namesto prehranskih beljakovin, se lahko izognemo od 52 % do 84 % nezaželenih dušikovih katabolitov.

Ali MAP deluje kot baza ali kot kislina?

MAP je amfoteričen, kar pomeni, da lahko deluje bodisi kot kislina bodisi kot baza, glede na pH okolišnjega medija. Zato je MAP sposoben uravnovesiti vsa odstopanja pH vrednosti.

Ali MAP povzroča kakršne koli nezaželene učinke?

MAP je prehransko dopolnilo, ne zdravilo. Za uporabo MAPa ni nikakršnih kontraindikacij, do zdaj pa tudi ni bilo nobenih poročil o stranskih učinkih. Zato lahko vsakdo, ki iz katerega koli vzroka ne zaužije dnevno potrebne količine beljakovin, ne glede na starost, spol ali zdravstveno stanje, povsem varno uživa MAP.

Ali je potrebno shranjevati MAP v hladilniku?

MAP-a ni potrebno shranjevati v hladilniku, priporočamo pa shranjevanje v suhem prostoru.

Ali pri prebavi MAPa nastajajo fekalije?

V nasprotju s prehranskimi beljakovinami, MAP ne proizvaja fekalnih ostankov. Iz tega razloga je uporaba MAPa posebno priporočljiva v prehranskem režimu v obdobju pred kirurškim posegom in po njem. Vendar pa zaprtje ni kontraindikacija za jemanje MAP.

Katere posebne potrebe športnikov zadovoljuje MAP?

 • Zelo poveča sintezo beljakovin.
 • Zelo poveča mišično moč, vzdržljivost in mišični volumen.
 • Zelo zmanjša intenzivnost in trajanje prebavnih funkcij.
 • Zelo skrajša čas, potreben za regeneracijo mišic.

Ali je bil MAP podvržen znanstvenim raziskavam?

Na naših spletnih straneh, boste našli informacije o treh različnih znanstvenih raziskavah.

Koliko časa je treba jemati MAP, da se pokažejo pozitivni rezultati?

Pozitivne rezultate boste ČUTILI že, ko boste prvič vzeli MAP. V prvem tednu boste VIDELI in POTRDILI te rezultate, čeprav učinke v prvem tednu pogosto pojasnjujejo kot “psihološke učinke”. Toda, ko boste teden za tednom občutili povečevanje mišične moči, vzdržljivosti in mišičnega volumna, boste kmalu spoznali, da takšno dramatično izboljšanje ne more biti rezultat psihološkega učinka, marveč da mora biti rezultat naravnega fiziološkega učinkovanja.

Koliko časa traja prebava MAPa?

Ker je MAP predprebavljen, se zlahka absorbira v tankem črevesu najpozneje v 23 minutah po zaužitju. V primerjavi s tremi ali štirimi urami, potrebnimi za prebavo prehranskih beljakovin, je to mnogo krajši čas. MAP le minimalno stimulira izločanje črevesnih prebavnih sokov, saj deluje kot popolnoma katabolizirana prehranska beljakovina, ki se absorbira brez delovanja peptidaz (encimov). Z uporabo MAPa se je mogoče izogniti preobremenitvi prebavil.

Z uporabo MAPa namesto prehranskih beljakovin se trajanje prebavnih funkcij skrajša do 7 ur, obenem pa dosežemo hitrejšo in intenzivnejšo sintezo beljakovin. To je še posebej pomembno za športnike.

Kolikšen je rok uporabnosti MAPa?

Rok uporabnosti MAPa je dve leti.

Koliko aminokislin je vitalnega pomena za človeško prehrano?

Po navedbah Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) in Ameriške akademije znanosti (NAS), je osem aminokislin vitalnega pomena za človeško prehrano. To so potrdile tudi klinične študije, ki so jih opravili v INRC. MAP vsebuje vseh osem esencialnih aminokislin.

Kako je prišlo do odkritja MAP?

MAP je rezultat 23-letnega raziskovalnega dela, opravljenega v Mednarodnem centru za raziskave prehrane (International Nutrition Research Center – INRC), vodilni ameriški raziskovalni ustanovi na področju človeške prehrane.

Zakaj ima MAP najvišjo prehransko vrednost?

Edinstveni aminokislinski profil MAPa zagotavlja 99 % neto izkoristka dušika (NNU), kar pomeni, da 99 % njegovih sestavnih aminokislin v vlogi “zidakov” vstopi v proces sinteze beljakovin v telesu. To je najvišji NNU med vsemi prehranskimi beljakovinami in aminokislinskimi pripravki. Za primerjavo: beljakovine kokošjega jajca, ki so do zdaj veljale za prehranske beljakovine z največjo biološko vrednostjo, dosežejo le 48 % NNU, kar je 51 % manj kot pri MAPu.

10-gramski odmerek MAPa zaradi svojega visokega NNU omogoči sintezo približno enake količine beljakovin, kot če bi zaužili 350 g mesa, rib ali perutnine. Zato je priporočljivo vključiti MAP v prehrano vseh posameznikov z nezadostnim vnosom ali absorbcijo beljakovin zaradi fizioloških, psiholoških ali družbenoekonomskih vzrokov.

Priporočamo ga tudi vsem, ki želijo karseda povečati sintezo beljakovin v telesu, mišično moč, volumen in vzdržljivost ter hkrati karseda skrajšati čas regeneracije po treningu.

Ali je potrebno hkrati s MAPom jemati vitamine, minerale in elemente v sledovih?

Priporočamo vsakodnevno dopolnjevanje prehrane z vitamini, minerali in elementi v sledovih.

Ali MAP poveča mišično moč, volumen in vzdržljivost pri vsakem človeku?

Da, ni pomembno, ali ste začetnik ali olimpijski zmagovalec, ali ste stari 15 ali 70 let. V vsakem primeru se vam bodo povečali mišična moč, volumen in vzdržljivost. Konkretni rezultati pa so seveda odvisni od vaše starosti in zdravstvenega stanja, kot tudi od intenzivnosti in pogostnosti treningov.