Mimo pasti beljakovin v jeseni življenja

Jesen življenja

 

S staranjem se presnovne funkcije upočasnijo, zato smo izpostavljeni nevarnosti, da nam kljub uravnoteženi prehrani primanjkuje težje presnovljivih snovi, kot so beljakovine.

Študije kažejo, da se ob skromni beljakovinski prehranjenosti ljudi, starih 65 let in več, poveča njihova smrtnost.

Pomemben kazalec dobre beljakovinske prehranjenosti sta ustrezna mišična masa in mobilnost.

Žal se v starosti z običajnimi beljakovinskimi živili ne moremo izogniti pastem njihove presnove, so ugotovili v študiji v Quebecu. Starostniki, ki bogato beljakovinsko hrano (1,2 g beljakovin na kilogram telesne mase) razporedijo v tri dnevne obroke, izgubijo manj mišične mase kot tisti, ki beljakovine zaužijejo v enem obroku. Njihova mobilnost pa ni nič boljša od mobilnosti druge skupine.

Revolucija v možnosti beljakovinske prehranjenosti je nastala leta 1998 z odkritjem optimalne sestave aminokislin OKA. Prof. Riva Sanseverino z Univerze v Bologni je vodil dvomesečni klinični preizkus učinkov OKA, v katerem je sodelovalo dvajset oseb, starih od 65 do 92 let. Večinoma so bili šibki, saj jih 65% ni zmoglo več kot dve minuti testne hoje. Mnogi zaradi slabe gibljivosti že dolgo niso mogli zapuščati stanovanja.

Prvi mesec so dnevno uživali po 6 do 8 tablet OKA, drugi mesec pa po 3 do 4. Zaradi boljše asimilacije, ki je sicer pri starejših zmanjšana, so dnevni odmerek OKA razdelili na jutranji in opoldanski obrok. Dvakrat tedensko so nekoliko povečali telesno aktivnost s hojo. Vsem se je v času testa izboljšal mišični tonus. Prav vsi so bistveno okrepili svoje telesne sposobnosti. Na začetku so zmogli v povprečju le 2,6 minute hoje, po dveh mesecih pa 11,4 minut, kar je 4,3-kratno povečanje.

 

Vir: PRIJATELJEM NAJBOLJŠE! 
Novice za uporabnike FHES, OKA (angl. MAP) in probiotikov EM, 
September 2017, Dr. Iztok Ostan
Kategorije: Raziskave.