Športniki


Na maraton »po prstih« - v obutvi VIBRAM FiveFingers

Tek v VIBRAM FiveFingers

Matjaž na ljubljanskem maratonu obut v VIBRAM FiveFingers

Maratonec Matjaž (59) nam je tudi letos poslal fotografijo svojega sodelovanja na ljubljanskem maratonu (42 km). Teče v bosonogi obutvi (VIBRAM FiveFingers). Tek v takšni obutvi, ki ima le 4 ml podplata, je mnogo bolj zahteven, saj se tekač opira le na prednji del stopala.
Vibram FiveFingers

Vibram FiveFingers za trden oprijem in zaščito

Tak način teka varuje sklepe, zahteva pa večji napor mišic in zato tudi kakovostnejšo beljakovinsko hrano. Zato so, kot pravi, aminokisline MAP prava izbira.     Vir: PRIJATELJEM NAJBOLJŠE! Novice za uporabnike FHES in MAP, November 2013, Dr. Iztok Ostan

no comments


Kaj Pravi Zmagovalec 100 km Supermaratona Robert Wimmer?

Izkušnja Roberta Wimmerja, transevropskega tekača in bavarskega prvaka v supermaratonu

MAP je pot do uspeha

“MAP® je moja pot do uspeha!”, Robert Wimmer, transevropski tekač in bavarski prvak v supermaratonu

"Udeležba na mednarodnem teku profesionalcev po Nemčiji pomeni ekstremno obremenitev za telo. Sodelovanje brez optimalne prehranjenosti telesa bi bilo smrtno nevarno. Med tekmovanjem sta mi izredno pomagala MAP® in Active-H™*. V vsej moji dosedanji karieri sta to edini prehranski dopolnili, ki v resnici prinašata obljubljene učinke. Z MAP® sem vsak dan po teku obnovil in popravil mišice, v celotnem 17-dnevnem obdobju pa sem z njim ohranil mišično maso. Na razdalji 1.200 kilometrov so bile nožne mišice ves čas presenetljivo sproščene, celotno telo pa je bilo vseh 17 dni močno in odporno na okužbe. Učinek je bil sijajen. Oba izdelka sta me zares prepričala, tako da ju bom uporabljal še naprej in tudi priporočal drugim." Potem, ko je Robert Wimmer junija postavil svetovni rekord v 100-kilometrskem teku na tekalni stezi, in po avgustovski zmagi na Bavarskem cestnem teku na 100 kilometrov, je bil ‘Deutschlandlauf’ le še ena faza v pripravah na tekmovanje TransEurope-FootRace 2009. Na njem bodo tekači premagali 4.500 kilometrov v 64 dneh - od Barija na jugu Italije do Nordkappa na Norveškem. Wimmer je z letošnjimi uspehi vsekakor postal eden od favoritov za zmago na tem prestižnem tekmovanju. Več informacij (v nemščini) lahko najdete na strani www.deutschlandlauf.com 2008-10-24 *Opomba: Active-H kot ga je užival g.Robert Wimmer na trgu ne obstaja več. Trenutno se prodaja podoben izdelek pod komercialnim imenom Megahydrate.

no comments


Rekreativci, športniki in bodibilderji - Uporaba MAP

Če ga uporabljamo v športu, se z mišicami krepijo tudi kite, kosti, žile, notranji organi in drugi deli organizma.
Manj mlečne kisline v organizmu

MAP tekačem poveča mišično maso in mišično moč (foto Sura Nualpradid: FreeDigitalPhotos.net)

Dr. Enrico Mariani je štiri tedne preverjal učinke uživanja MAP-a na 10 tekačih. V dnevih intenzivne vadbe je vsak zaužil po 20 gramov MAP-a, v drugih pa po 10 gramov. V primerjavi z atleti v kontrolni skupini, ki niso uživali MAP-a, sta se tekačem bolj povečali mišična masa in mišična moč, moč obeh nog se je izenačila, zmanjšala pa se je količina mlečne kisline v organizmu, to je znamenje večje čistosti telesa. Podobne izide so dobili v mednarodni študiji, ki jo je vodil dr. Luca-Moretti. Vanjo so zajeli 20 tekačev. Športniki in bodibilderji že dolgo uporabljajo beljakovinske in aminokislinske prehranske dodatke. Omenjene študije kažejo, da je MAP primeren prehranski dodatek tudi za športnike, žal pa za zdaj ne poznamo izidov morebitnih primerjalnih študij uporabe MAP-a in navadnih aminokislinskih oz. beljakovinskih pripravkov v športu in bodibildingu. Uporaba MAP-a nima negativnih stranskih učinkov. Če ga uporabljamo v športu, se z mišicami krepijo tudi kite, kosti, žile, notranji organi in drugi deli organizma. Dr. Luca-Moretti je tudi na sebi preverjal, kako učinkuje uporaba MAP-a na rast in moč mišic, in ugotovil, da se mišična masa ohranja tudi po prenehanju vadbe, če seveda uživanje MAP-a nadaljujemo. Kot sem že poročal, tudi moje izkušnje uporabe MAP-a pri redni vadbi-fitnesu (v letih 2001-2003), potrjujejo omenjene ugotovitve dr. Luca-Morettija. Povzeto iz člankov dr.Iztoka Ostana  

no comments


Pričevanja športnikov o uporabi MAP

Prof. dr.Maurizio Lucà – Moretti, odkritelj za človeka idealne sestave esencialnih aminokislin MAP (Master Amino Acid Pattern), je 4. marca 2006 obiskal Ljubljano na predavanju, ki se ga je udeležilo 250 ljudi. Predstavil je izsledke raziskav pri uporabi MAPa pri različnih skupinah ljudi. Zdravnik dr. David Minkoff pa je javno med drugimi podatki objavil tudi pričevanja različnih uporabnikov MAP iz ZDA. O rezultatih pretežno evropskih medicinskih študij o pomenu MAP za zdrave in bolne smo že večkrat pisali, prav tako tudi o kliničnih raziskavah uporabe MAP v športu (glej Aura št. 183 in 184). Tokrat vam z omenjene objave dr.Minkoff-a povzemamo nekaj pričevanj ameriških vrhunskih športnikov o uporabi MAP. Pričevanja posameznikov sicer nimajo znanstvene teže, saj ne dokazujejo, da je bil dober (športni) rezultat posledica uporabe MAP, a so kot individualne izkušnje vendarle vredne pozornosti, zlasti če jih je več. Pri pregledu omenjenega vira nas je presenetilo število vrhunskih športnikov, ki uporabljajo MAP. Gre za zmagovalce v vzdržljivostnih športih kot so kolesarstvo, maraton, triatlon in tudi v »eksplozivnih« kot je npr. tek na kratke razdalje. Povzemamo le nekatere med njimi.

George Hincapie – zmagovalec etape Tour de France

George Hincapie – zmagovalec etape Tour de France

Leta 2005 se je George Hincapie proslavil z zmago v zelo zahtevni gorski etapi kolesarske dirke po Franciji. Presenetljivo je bilo to, da je bil takrat star že 32 let.Sam meni, da je k njegovim zmagam v zadnjem času bistveno prispevalo njegova nova beljakovinska prehrana. Zadnji dve leti in pol uživa aminokisline MAP. »Od tedaj je moje kolesarjenjetako dobro kot še nikoli v moji karieri. Kot profesionalni kolesar sem preizkusil mnogoproduktov. Nekateri so izboljšali mojo telesno pripravljenost, moč in regeneracijo, drugi pa ne. Vem,da so učinkovite beljakovine ključni dejavnik v športnikovem programu prehrane.« Hincapie je član ekipe (U.S. Postal – kasneje preimenovane v Discovery Channel), ki je z Lancom Armstrongom
Derrick Brew - olimpijski tekač

Derrick Brew – tek 400 m; zlato in bron na olimpijadi
v Atenah (2004)

na čelu sedemkrat zapovrstjo osvojila dirko po Franciji. Jeff Spencer, kiropraktik ekipe U.S. Postal je izjavil, da je MAP odigral pomembnovlogo pri njihovi ekipni zmagi. »Uporabljamo ga za pospešitev regeneracije in okrevanja mišic po vsakodnevni tekmi in za ohranitev čiste mišične mase vseh 22 dni tekmovanja. Deluje odlično.« Michael Barry, ki je prav tako člante šampionske ekipe pravi, da od takrat, ko je začel uživati ta prehranski dodatek, opaža, da se »hitreje regenerira v času med pripravljalnimi obdobji«. Lani je Barry zmagal na etapi dirke po Avstriji.
James Carter - srebrna medalja

James Carter – 400 m z ovirami; srebro na svetovnem prvenstvu 2005

Derrick Brew, dobitnik zlate medalje v štafeti 4 x 400 m in bronaste medalje na 400 m na olimpijskih igrah leta 2004 v Atenah, redno uporablja MAP. James Carter, ki tekmuje v teku na 400 m z ovirami, je začel uživati MAP, ko so ga o njegovi kakovosti prepričali uspehi njegovega tovariša Derricka Brewa na olimpijadi leta 2004. Leto kasneje je osvojil srebrno medaljo na svetovnem prvenstvu.
Kelly Kane - maratonka

Kelly Kane – zmagala na maratonu v Houstonu (2005)

Kelly Kane je zmagala v maratonu v Hustonu januarja 2005. Preden je začela uživati MAP, je bila dan po tekmovanju zelo utrujena. Sedaj pa lahko že dan po tekmi normalno trenira (bolj intenzivno in dalj časa kot prej). Zmagala je tudi v triatlonu (Texas Man Triathlon). Zdravniki priporočajo MAP zlasti v zrelih letih, pa naj gre za športno aktivne posameznike ali ne. Cherrie Gruenfeld (61 let) je ob njegovi uporabi leta 2005 v svoji starostni skupini amaterskih triatloncev zmagala kar 6 krat in enkrat celo postavila rekord proge. V Konu je vso konkurenco pustila za sabo kar za 39 minut.
Cherrie Gruenfeld - triatlon

Cherrie Gruenfeld (ZDA) prvakinja v triatlonu v skupini 60 -64 let

Triatlon je zelo zahtevno tekmovanje, sestavljeno iz kolesarjenja, plavanja in teka. Seznam zmagovalcev v triatlonu, ki uživajo MAP, je zelo bogat. Naj navedemo še nekaj njihovih imen in kje so zmagovali: Bill Ulmer (Nort Hills YMCA Triathlon, 2005), Kevin Wheller (Akron International Triathlon), Dr. Robert Taylor (Hartsville Sprint Triatlon), Deirdre Callahan (Carnation Female Triatlon, 2004 in 2005), Hope Hall (Philadelphia Triatlon), Marc Zimmerman (Temple Triatlon), Hannah Gerber (Ormond Beach YMCA Triathlon), Lou Cookson (Ironman Canada), Luis Alvares (Ironman Honolulu in Ironman Arizona) – edini tekmovalec, ki se je udeležil vseh triatlonskih tekmovanj v svetu in jih tudi zaključil. (podatke zbral in uredil dr. Iztok Ostan)

no comments


Uporaba MAP-a med fizično aktivnostjo

Mednarodni center za raziskovanje prehrane (INCR – International Nutrition Research Center), vodilni raziskovalni inštitut na tem področju, vam z veseljem predstavlja MAP (Master Amino Acid Pattern). MAP je prehranski dodatek, ki v primerjavi s katerokoli drugo beljakovino ali aminokislinsko formulo zagotavlja lažjo, bolj zdravo in učinkovitejšo prehrano. Uporaba MAP-a med fizično aktivnostjo skupaj z uravnovešeno prehrano pomaga pri:

 • Povečevanju sinteze beljakovin v telesu
 • Povečevanju mišične moči, vzdržljivosti in obsega
 • Krepitvi in utrjevanju telesnega tkiva (kože, mišic)
 • Zmanjševanju maščobnega tkiva
 • Skrajševanju obdobja regeneracije po fizični aktivnosti
 • Z manj kot pol kalorije na dan
V primerjavi s katerokoli drugo beljakovino, aminokislinsko formulo ali celo steroidi, omogoča MAP bolj zdravo in učinkovitejšo mišično moč, vzdržljivost in obseg. To še potrjujejo naslednja dejstva:
 1. MAP ima v primerjavi s katerokoli drugo beljakovino ali aminokislinsko formulo najvišjo prehransko vrednost. MAP zagotavlja neverjetni 99 % neto izkoristek dušika (NNU – Net Nitrogen Utilization), kar pomeni odstotek sestavljenih aminokislin, ki učinkujejo kot predhodniki oziroma kot 'zidaki' pri sintezi beljakovin v telesu. Za primerjavo, večina prehrambenih virov beljakovin ima med 16 % (sirotka, kazein, soja) in 48 % NNU (kokošje jajce). Zato 10 tablet MAP-a omogoča takšno sintezo beljakovin v telesu kot približno 350 gramov rib, perutnine ali mesa.
 2. MAP sprošča najmanjšo količino odpadnih produktov presnove v primerjavi z drugimi beljakovinami ali aminokislinskimi formulami. MAP sprošča samo 1 % dušičnih odpadkov (odpadnih produktov presnove). Za primerjavo, ostale beljakovine sproščajo med 52 % in 84 % dušičnih odpadkov.
 3. MAP vsebuje v primerjavi z ostalimi beljakovinami in aminokislinskimi formulami najmanj kalorij. 10 tablet MAP-a, s samo pol kalorije, ima približno takšno prehransko vrednost kot 350 gramov mesa, rib ali perutnine, kar v takšnem vrstnem redu pomeni od 900 do 1600 kalorij.
 4. MAP se prebavi v manj kot 23 minutah. To je veliko manj kot 3 do 5 ur, ki so potrebne za prebavo običajnih beljakovin.
 5. MAP ni zdravilo, ampak je prehranski dodatek. Varno ga lahko uporablja vsak, ki želi doseči priporočljivo količino beljakovin, ne glede na starost, spol ali zdravstveno stanje.
 6. MAP ne vsebuje dodatnih snovi. MAP ne vsebuje maščob, natrija, sladkorja, kvasa, glutena, koruze, pšenice, mlečnih izdelkov ali kakršnihkoli konzervansov.
Nasveti za začetnike:
 1. Priporočljiva uporaba MAP-a: Vzemite 5 do 10 tablet 30 minut pred fizično aktivnostjo.
 2. Za povečevanje vzdržljivosti mišic: Postopoma povečujte trajanje fizične aktivnosti, dokler ne dosežete zastavljenega cilja. (Opozorilo: Preden začnete s fizično aktivnostjo, se posvetujte s svojim zdravnikom). Ponazoritev: najprej 30 minut, nato povečate na 60, nato pa na 90 minut
  Postopno povečevanje fizične aktivnosti

  Postopno povečevanje fizične aktivnosti

 3. Za povečevanje mišične moči: Postopoma povečujte obremenitev pri fizični aktivnosti, dokler ne dosežete zastavljenega cilja. Ponazoritev:
  Postopno povečevanje obremenitev pri fizični aktivnosti

  Postopno povečevanje obremenitev pri fizični aktivnosti

Nasveti za rekreativne in profesionalne športnike:
 1. Vzemite 5 do 10 tablet MAP-a 30 minut pred treningom.
 2. Vzemite tolikšno količino beljakovin, kolikor znaša vrednost vaše dnevne potrebe po beljakovinah (PDR – Protein Daily Requirement), (glej tabelo 1) skupaj s priporočeno dnevno količino vitaminov, mineralov, elementov v sledovih in esencialnih maščobnih kislin.
 3. Ravnajte se po tehniki A ali tehniki B, ki sta opisani spodaj. Opozorilo: Ti dve tehniki sta namenjeni rekreativnim ali profesionalnim športnikom, nikakor pa ne začetnikom.
 4. Da bi se izognili hujšim poškodbam, upoštevajte naslednja navodila: - Preberite vsa opozorila in si pred uporabo opreme za trening priskrbite točna navodila za njeno uporabo. - Izvajajte pravilne in kontrolirane gibe s primerno hitrostjo.
 5. Po fizični aktivnosti počivajte najmanj 48 ur, da se obremenjena mišica obnovi.
 6. Spite najmanj 9 ur na dan.
 7. Za boljše rezultate poskusite vsak teden povečati vaš maksimalen upor uteži za vsako mišico.
 8. Izvajajte treninge po opisani tehniki, dokler ne dosežete želene mišične moči in obsega.

A. Tehnika zmanjševanja upora

To tehniko lahko izvajamo samo ali v kombinaciji s Tehniko segmentacije gibov. Namen te tehnike je spreminjati stopnjo upora uteži za vsako posamezno mišico, začenši z maksimalnim uporom, ki ga postopoma zmanjšujemo do najmanjšega upora. To tehniko lahko uporabljamo za vaje vseh mišičnih skupin. Maksimalni upor (MR – maximum resistance) je maksimalna teža, ki jo lahko aktivno premaknemo pri krčenju (poteg) ali raztezanju mišice (potisk). Stopnje si sledijo tako:
 1. Približno 15 minut ogrevajte mišico, ki jo boste trenirali, tako, da uporabljate samo 25 % maksimalnega upora te mišice.
 2. Mišico začnite trenirati z enakomernimi, počasnimi in kontroliranimi gibi, tako, da uporabljate maksimalni upor mišice. Nato se vrnite v začetni položaj. Če resnično trenirate z maksimalnim uporom, ne morete narediti več kot dve ponovitvi.
 3. Po največ dvominutnem počitku zmanjšajte upor za 10 % in naredite toliko ponovitev, kot zmorete.
 4. Točko 3 ponavljajte toliko časa, da dosežete mišični napor, ki ga zahteva vaja.

B. Tehnika zmanjševanja upora v kombinaciji s Tehniko segmentacije gibov

Namen te tehnike je uporabiti menjavajočo stopnjo upora uteži v vsakem segmentu celotnega niza gibanja mišice (pri dolžini giba). To tehniko lahko uporabljamo za vaje vseh mišičnih skupin.
 1. Približno 15 minut ogrevajte mišico, ki jo boste trenirali, tako, da uporabljate samo 25% maksimalnega upora te mišice.
 2. Mišico začnite trenirati z enakomernimi, počasnimi in kontroliranimi gibi, tako, da uporabljate maksimalni upor mišice samo prvih 5 do 7,5 cm celotne dolžine giba mišice. Nato se vrnite v začetni položaj. Če resnično trenirate z maksimalnim uporom, ne morete narediti več kot dve ponovitvi.
 3. Po največ dvominutnem počitku zmanjšajte upor za 10 % in obenem povečajte dolžino giba za 5 do 7,5 cm. Naredite toliko ponovitev, kot zmorete.
 4. Točko 3 ponavljajte toliko časa, dokler ne dosežete celotne dolžine giba. Nadaljujte s točko 5.
 5. Po največ dvominutnem počitku zmanjšajte upor za 10 % in naredite toliko ponovitev, kot zmorete.
 6. Točko 5 ponavljajte toliko časa, da dosežete mišični napor, ki ga zahteva vaja.

TABELA 1: Dnevna potreba po beljakovinah (v gramih) (PDR – Protein Daily Requirements)

VIŠINA    MOŠKI     ŽENSKE 152 cm      45              40 155 cm      47              42 157 cm      50              44 160 cm      52              46 163 cm      54              48 165 cm      56              50 168 cm      59              52 170 cm      61              54 173 cm      63              56 175 cm      65              58 178 cm      68              60 180 cm      70              62 183 cm      72              64 185 cm      74             66 188 cm      77              68 190 cm      79              70 193 cm      81              72 196 cm      83              74 198 cm      86              76

 
Priporočljiva količina MAP-a
10 tablet MAP-a ustreza 10 gramom, kar telesu zagotovi približno enako količino beljakovin, kot jih najdemo v 350 gramih mesa, rib ali perutnine. Če 30 do 45 minut pred fizično aktivnostjo vzamete 5 do 10 tablet MAP-a, je to povprečna količina, s katero povečate intenzivnost vsake vadbe.  

no comments