Kako uživa OKA triatlonski šampion Denis Šketako

Hrastničan Denis Šketako (29) je leta 2016 zmagal na evDenis Šketako šampionropskem prvenstvu v triatlonu. To je neprekinjeno zaporedno tekmovanje v treh vzdržljivostnih disciplinah. Pri najzahtevnejši varianti triatlona (ironman) tekmovalci najprej preplavajo 3.860 m, potem prekolesarijo 180 km in na koncu pretečejo maraton (42,2 km).

Leta 2016 je Denis Šketako opravil vse tri preizkuse v 7 urah 56 minutah in 55 sekundah. To je tudi njegov osebni rekord. Takole je opisal svoje izkušnje z OKA (angl. MAP):

»Izdelek MAP uporabljam že od leta 2013. Sprva sem jih užival samo pred pomembnejšimi tekmami, leta 2016 pa sem naredil enomesečno kuro in opazil izjemne učinke na moje telo. Od takrat naprej so redno na mojem jedilniku.

V poplavi prehranskih dopolnil se človek težko odloči in presodi, kaj je zanj podporno in kaj nepotrebno. Sam se vedno zanesem na svoje telo, ki mi hitro sporoči, ali zadeva deluje ali ne. MAP se je izkazal za nujno potrebno prehransko dopolnilo v vsakodnevni rabi in ne samo občasno. Vrhunski šport terja svoj davek, kar se pozna na času regeneracije kot tudi na možnosti hitrejših poškodb. 1g težka tableta MAP vsebuje 8 različnih aminokislin, ki so nujno potrebne za moje optimalno delovanje.

V praksi to pomeni, da sem manj utrujen, čas regeneracije pa se bistveno skrajša tudi po težkih naporih. Naj omenim, da sem v višku pripravljalne sezone aktiven tudi po 6ur na dan, s tem pokurim okoli 7000 kcal in je samo s hrano nemogoče vnesti dovolj mikro in makro hranil nazaj v telo. Drug, zelo očiten pokazatelj je tudi, da imam med treningi več moči. Tako lahko iz sebe iztisnem svoj maksimum, hkrati pa me ni strah, da bom zaradi tega moral dalj časa počivati, saj MAP poskrbi tudi za regeneracijo.

DOZIRANJE

V času nabiranja baze – nizka intenzivnost (1h plavanja, 2,5h kolesa, 1,5h teka):

   – takoj po plavanju 8 tablet,
   – 30 minut pred kolesom 8 tablet,
   – 30 minut pred tekom 5-8 tablet.

V času napornih treningov – visoka intenzivnost (1,4h plavanja, 4h kolesa, 1,15h teka):
   – takoj po plavanju 8 tablet,
   – 30 minut pred kolesom 8 tablet + med kolesom še 5 tablet (zaradi daljšega časa na kolesu)
   – 30 minut pred tekom 10 tablet

Na dan tekme: 40 minut pred tekmo 15 tablet, potem še 10 na kolesu
«.

Vir: PRIJATELJEM NAJBOLJŠE! 
Novice za uporabnike FHES, OKA (angl. MAP) in probiotikov EM, 
Marec 2018, Dr. Iztok Ostan
Kategorije: Izkušnje in Športniki.