O dveh strategijah hujšanja

Načinov hujšanja je veliko, a v grobem jih lahko razvrstimo v dve osnovni skupini:

  • hujšanje brez omejevanja energijskega vnosa in
  • hujšanje ob redukciji užitih kalorij.
Sadje, zelenjava in MAP tablete :)
Sadje, zelenjava in MAP tablete

Med dietami brez omejevanja kaloričnega vnosa pod normalno raven se vse bolj uveljavlja t. im. ketonska (oz. ketogena) dieta. Pri njej zelo omejimo le vnos škrobnatih živil in sladkorjev (presnovljivih ogljikovih hidratov), veliko večino (tudi do 80%) energije pa zagotavljamo z maščobami. Količina beljakovin ostaja običajna. Pri taki prehrani je na primer dovoljeno uživanje jajc, ocvrtih na slanini, namesto kruha ali drugih presnovljivih ogljikovih hidratov pa ob njih lahko jemo na primer popečene paprike ali drugo zelenjavo.

Objavljenih je bilo že več deset raziskav, ki kažejo, da je hujšanje na tak način učinkovito. Kratkoročno sicer večinoma niso zaznali pomembnih negativnih stranskih učinkov, a na dolgi rok taka dieta ni varna. Prav nasprotno: Povzetek 17 raziskav, v katerih je bilo zajetih 272.216 oseb, ki so uživale prehrano z malo ogljikovih hidratov, kaže, da se je smrtnost povečala za 31% (Noto et al., 2013). Zato se s to strategijo obvladovanja telesne teže ne ukvarjam.

Drugo skupino načinov hujšanja tvorijo prehranjevalni načini, pri katerih omejujemo kalorični vnos (in ob tem večinoma tudi povečamo fizično gibanje). Uravnotežena prehrana z znižano energijsko vrednostjo je lahko zelo koristna tudi za zdravje. Veliko je študij na ljudeh in živalih, ki dokazujejo, da kalorična restrikcija (ob uravnoteženi prehrani) podaljšuje življenje in zmanjšuje tveganje za raka, bolezni srca in ožilja, sladkorno bolezen, demenco in druge bolezni. Variant takih oblik hujšanja je veliko – od zmanjšanja količine hrane za 20% pa vse do posta ob vodi.

A tudi ta strategija hujšanja ni brez pasti. Ob kalorični restrikciji običajno zmanjšamo tudi vnos beljakovin, ki so energetsko bogata hrana. Zato se pri takem hujšanju pogosto pojavi ohlapna koža, zmanjšanje mišične mase. Shujšamo, a videz je upadel …

Težavo lahko preprečimo tako, da manjkajoče beljakovine nadomestimo z optimalno kombinacijo aminokislin OKA, ki ne sproščajo nič kalorij.

Pravilo je preprosto: če uživamo v času posta kakih 100 g pustega mesa dnevno (ali temu enakovrednih drugih beljakovin), je potrebno dodajati prehrani od 8 do 10 tablet OKA dnevno; če pa smo izločili vso beljakovinsko hrano (post, sadni dnevi), je potrebno vzeti vsaj 15 tablet OKA dnevno. V tem primeru koža ne bo upadla, za ohranjanje mišične mase pa bi bilo potrebno vzeti še kaj več tablet OKA.

Metode hujšanja z OKA smo natančneje opisali v knjigi: Hujšanje s prehranskimi dopolnili tipa OKA (Institut.O, 2016)

Vir: PRIJATELJEM NAJBOLJŠE! 
Novice za uporabnike FHES, OKA (angl. MAP) in probiotikov EM, 
Januar 2018, Dr. Iztok Ostan
Kategorije: hujšanje in Raziskave.