Zakaj postane koža ohlapnejša že po tednu močnega prehlada?

Mnogi smo izkusili, da je po prestani bolezni koža na upadlem obrazu bolj mlahava, na nadlahti malo povešena… Vzrok je v beljakovinski »požrešnosti« našega imunskega sistema.

Fagocitoza - požiranje tujkov

Glavnino imunskega sistema, ki tehta toliko kot naš največji organ, jetra, tvorijo bele krvničke (levkociti), ki nas neposredno varujejo pred patogenimi mikrobi in drugimi tujki.

Na mesto okužbe prvi prihitijo fagociti – celice požiralke. Fagociti predstavljajo več kot 2/3 vseh levkocitov v krvi. Bakterije in druge tujke požrejo. Živijo največ nekaj dni in za njihovo obnovo potrebujemo veliko aminokislin in drugih hranil. To je eden od pomembnih vzrokov za beljakovinsko zahtevnost obrambe pred namnoženimi mikrobi. A ni edini.

Za fagociti prihitijo na mesto okužbe celice plazmatke. Vsaka plazmatka ustvari vsako sekundo do 2000 obrambnih beljakovin – imunoglobulinov, ki nevtralizirajo patogene mikrobe oz. škodljive snovi.

Skratka, v času okužbe potrebuje imunski sistem ogromno aminokislin, ki so gradniki beljakovin. Iz zaužite hrane jih ne zmore ustvariti dovolj, saj je presnova beljakovin zahtevna, bolno telo pa ošibelo. Zato je organizmu najlaže, de razgradi beljakovine v koži in v mišicah, saj ta dva organa nista vitalnega pomena.

Upadlost kože in mišic v času infekcije najučinkoviteje preprečimo s povečanim odmerkom aminokislin OKA. V kri preidejo že v 23 minutah po zaužitju in ne trošijo telesnih moči niti za prebavo niti za izločanje dušičnih odpadkov, saj jih sploh ne ustvarjajo. Telo se beljakovinsko nahrani in mu zato ni potrebno trošiti beljakovin v mišicah in koži, pa še imunski sistem na ta način hitro okrepimo.

Vir: PRIJATELJEM NAJBOLJŠE! 
Novice za uporabnike FHES, OKA (angl. MAP) in probiotikov EM, 
November 2017, Dr. Iztok Ostan
Kategorije: ZDRAVJE.