Preveč beljakovin v krvi?

Celice hemoglobina

Celice hemoglobina “Avtor slike Ventrilock / FreeDigitalPhotos.net”

Nekateri nas sprašujejo, kako je z uživanjem MAP pri povišani ravni beljakovin v krvi. Tudi na to vprašanje nam je odgovoril prof. Lucà-Moretti.

Pravi, da se pogosto pojavljajo s takimi vprašanji predvsem posamezniki, ki so jim preveč beljakovin v krvi diagnosticirali z alternativnimi metodami, ki pa niso zanesljive.

Potrebno je dobiti izvide konvencionalnih pregledov krvi. Pri teh je povišana raven beljakovin v krvi (albuminov) redka in tudi ni trajna, saj telo samo razgradi presežek beljakovin v krvi. Zdravnik mora preučiti, kaj povzroča ta pojav. Lahko gre notranje krvavitve ali druge bolezni. Vsekakor pa povečana raven albuminov še ne pomeni, da je v telesu preveč beljakovin.

Lahko je ravno narobe: v času pomanjkanja beljakovin (rak, podhranjenost itd.) je teh lahko veliko v krvi, ker telo razkraja lastne celice in beljakovine v njih, da bi dobilo aminokisline. Preden beljakovine razgradi, jih je zato nekaj več v krvi.

Najboljši kazalec ustreznosti beljakovin v krvi je raven hemoglobina.

 

MAP ne povečuje (odvečnih) beljakovin v krvi. Vsebuje le aminokisline, ki se šele v celici predelajo v beljakovine. Klinično je preverjeno, da pomaga pri slabokrvnosti zaradi pomanjkanja železa.

 

Vir: PRIJATELJEM NAJBOLJŠE! Novice za uporabnike FHES in MAP, Marec  2014, Dr. Iztok Ostan

 

 

Kategorije: ZDRAVJE.

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.