Rekreativci, športniki in bodibilderji – Uporaba MAP

Če ga uporabljamo v športu, se z mišicami krepijo tudi kite, kosti, žile, notranji organi in drugi deli organizma.

Manj mlečne kisline v organizmu

MAP tekačem poveča mišično maso in mišično moč (foto Sura Nualpradid: FreeDigitalPhotos.net)

Dr. Enrico Mariani je štiri tedne preverjal učinke uživanja MAP-a na 10 tekačih. V dnevih intenzivne vadbe je vsak zaužil po 20 gramov MAP-a, v drugih pa po 10 gramov. V primerjavi z atleti v kontrolni skupini, ki niso uživali MAP-a, sta se tekačem bolj povečali mišična masa in mišična moč, moč obeh nog se je izenačila, zmanjšala pa se je količina mlečne kisline v organizmu, to je znamenje večje čistosti telesa.

Podobne izide so dobili v mednarodni študiji, ki jo je vodil dr. Luca-Moretti. Vanjo so zajeli 20 tekačev.

Športniki in bodibilderji že dolgo uporabljajo beljakovinske in aminokislinske prehranske dodatke. Omenjene študije kažejo, da je MAP primeren prehranski dodatek tudi za športnike, žal pa za zdaj ne poznamo izidov morebitnih primerjalnih študij uporabe MAP-a in navadnih aminokislinskih oz. beljakovinskih pripravkov v športu in bodibildingu.

Uporaba MAP-a nima negativnih stranskih učinkov. Če ga uporabljamo v športu, se z mišicami krepijo tudi kite, kosti, žile, notranji organi in drugi deli organizma. Dr. Luca-Moretti je tudi na sebi preverjal, kako učinkuje uporaba MAP-a na rast in moč mišic, in ugotovil, da se mišična masa ohranja tudi po prenehanju vadbe, če seveda uživanje MAP-a nadaljujemo. Kot sem že poročal, tudi moje izkušnje uporabe MAP-a pri redni vadbi-fitnesu (v letih 2001-2003), potrjujejo omenjene ugotovitve dr. Luca-Morettija.

Povzeto iz člankov dr.Iztoka Ostana

 

Kategorije: Športniki.

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.