Uporabnost MAP-a v izjemnih razmerah

Uporabnost MAP-a v izjemnih razmerah

MAP je zelo obstojen, potrebuje malo prostora (je lahko prenosljiv) in ima veliko prehransko vrednost. Zato je priporočljiv kot hrana ob naravnih nesrečah, katastrofah in drugih izjemnih življenjskih razmerah. V inštitutu INRC so pripravili set esencialnih živil, imenovan NEK (Nutrition Emergency Kit), namenjen preživetju v izjemnih razmerah. Poleg MAP-a vsebuje tudi vodo, esencialne rudnine in vitamine ter druga esencialna živila za zadovoljevanje posameznikovih dnevnih potreb.

Puščava in modro nebo

MAP je uporaben tudi v ekstremnih razmerah (foto Detanan: FreeDigitalPhotos.net)

V praktičnem preizkusu tega kako učinkujejo MAP in drugo esencialno hranivo v setu NEK v izjemnih življenjskih razmerah – vodil ga je dr. E. Mariani s sodelavci – je petdesetletna Italijanka prehodila kitajsko puščavo, in sicer je v 21 dneh prehodila 540 kilometrov. Nosila je 15 kilogramov težak nahrbtnik in premagovala na dan nihanje temperature od -5 ºC do + 30 ºC. V tem preizkusu je vsem dnevnim potrebam po beljakovinah zadostila z MAP-om.

Kljub skrajnemu naporu, se ji teža ni bistveno spremenila (zmanjšanje za 2 odstotka), mišična masa nad koleni pa se ji je okrepila za 10 odstotkov; skoraj za toliko se je povečala tudi mišična moč. Izboljšala se ji je tudi splošna telesna kondicija (zmanjšala sta se srčni utrip in poraba kisika, izboljšal pa energijski izkoristek).

Vir: Članek dr.Iztoka Ostana

 

Kategorije: Objavljeno.

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.