Zakaj so beljakovine pomembne?

Presnova beljakovin je eno najpomembnejših, obenem pa tudi eno od najbolj problematičnih področij človekove presnove, saj se v njej praviloma sprošča veliko toksičnih snovi.

Vse funkcije, ki jih izvajajo celice, opravljajo beljakovine. Vsi hormoni (endokrini sistem) in encimi (prebava, presnova) so beljakovine, prav tako hemoglobin (prenos kisika), imunoglobulini (imunski sistem) itd.

Prvi znaki pomanjkanja beljakovin so:

– ohlapna koža (prsi…)
– nagubana koža
– izpadanje las,
– krhki nohti,
– zmanjševanje mišične mase,
– propadanje zob in kosti (osteoporoza),
– slabokrvnost,
– splošno pomanjkanje energije…

MAP je plod večdesetletnih kliničnih raziskav prof. dr. Maurizia Luca-Morettija, ki je najprej odkril, katera sestava esencialnih aminokislin je za človeka idealna. Poimenoval jo je Master Aminoacid Pattern (MAP). Potem je iz stročnic pridobil esencialne aminokisline v kristalni obliki (ne s hidrolizo, kot je običajni postopek), torej v taki obliki, ki je primerna za celično presnovo. Poleg tega je dosegel, da so aminokisline povsem čiste. Nato jih je sestavil v razmerju, ki je idealno za človeški organizem. Rezultat tega postopka je živilo, ki je z vidika celičnih potreb idealna hrana, saj v presnovi ne nastaja skoraj nič dušičnih katabolitov. Njegov anabolni izkoristek je 99 odstoten.

To odkritje je genialno v svoji preprostosti. Celice imajo možnost užiti vse potrebne aminokisline in si “oddahniti” od ukvarjanja z množico (eksogenih) dušičnh strupov, ki jim jemljejo več moči kot produktivna uporaba aminokislin za gradnjo novih beljakovin. Napor organizma pri predelavi dušičnih odpadkov postane z leti tako velik, da ga celice ostarelih in ošibelih ne zmorejo več in se zato vse manj regenerirajo. Ker presnova MAP ne ustvarja strupenih odpadkov, organizem porabi zelo malo energije za njegovo asimilacijo. Celice se z njim zlahka prehranijo, hitreje se regenerirajo… To je pomembno za vse, za mnoge starejše in ošibele ljudi pa to pomeni možnost nadaljnjega življenja.

6 značilnosti MAP-a:

Kokošja jajca

Kokošja jajca imajo največjo biološko vrednost (foto: FreeDigitalPhotos.net)

1. Kombinacija aminokislin MAP-a omogoča 99% neto izkoristek dušika (NNU). To pomeni, da 99% aminokislin, ki ga sestavljajo, deluje kot predhodnik oziroma kot gradnik pri sintezi beljakovin v telesu, kar je daleč največji NNU, ki ga je dosedaj dosegel katerikoli dietični proizvod. Beljakovine, ki so, denimo, v kokošjih jajcih, za katera je doslej veljalo, da imajo največjo biološko vrednost, dosežejo 48% NNU, kar je še vedno 51% manjši NNU, kot ga doseže MAP.

2. Pri MAP-u se sprosti le 1% dušikovih katabolitvo, kar je manj kot pri kateremkoli doslej znanem dietetičem proizvodu. Za primerjavo: beljakovina, ki je v kokošjem jajcu, sprosti kar 52% dušikovih katabolitov. Prav zato je uporaba MAP-a priporočljiva pri dietah bolnikov z ledvično ali jetrno odpovedjo, torej bolnikov, ki se morajo izogibati dušikovim katabolitom. Poslej lahko ti bolniki z uporabo MAP-a prvič zadostijo svojim beljakovinskim potrebam in se tako izognejo negativnim učinkom pomanjkanja beljakovin. Prav tako se lahko izognejo negativnim učinkom visoke ravni dušikovih sestavin v krvi in jo zmanjšajo.

3. Z 10 grami MAP-a sprostimo manj kot pol kalorije, obenem pa dosežemo enako sintezo beljakovin v telesu, kot bi jo sicer s 350 grami rib, perutnine ali mesa.

4. MAP je že predprebavljen in se zato v tankem črevesu absorbira v pičlih 23 minutah. To je veliko hitreje kot v treh ali štirih urah, ki jih potrebujemo, da prebavimo navadne dietetične proizvode. MAP deluje kot popolnoma kataboliziran dietetični proizvod, zato se lahko absorbira brez peptidaz in z minimalno stimulacijo črevesnih izločkov. Zato je MAP še posebej priporočljiv pri dietah bolnikov z odstranjenim želodcem ali z boleznimi želodca in črevesja.

5. Ne proizvaja fekalij, zato je MAP priporočljiv pri dietah bolnikov pred operacijami in po njih, bolnikov z neobvljadljivo drisko in bolnikov z malabsorbcijo zaradi bolezni črevesja.

6. MAP deluje na pH okolje kot kislina ali baza. Je 100% brez maščob in ne vsebuje ne natrija ne sladkorja, kar pomeni, da ga lahko varno uporabljajo sladkorni bolniki, bolniki s zvižanim krvnim tlakom in bolniki s zvišanim holesterolom v krvi.

MAP ni zdravilo, ampaj prehrambeni dodatek. Uporaba MAP-a nima nobenij kontraindikacij pa tudi o stranskih učinkih niso doslej še od nikoder poročali.

Zdravniki priporočajo uživanje MAP zlasti:

– ledvičnim in jetrnim bolnikom
– sladkornim bolnikom
– za okrepitev rakavih bolnikov
– obolelih za AIDS-om
– pacientov pred kirurškimi posegi in v času okrevanja (na primer po infarktih)
– zelo primeren je za anorektike
– za hranjenje pri Crohnovi bolezni
– za starejše osebe
– za otroke in nosečnice
– za vegetarijance
– športnike in
– pri shujševalnih kurah.

Vir: članek: Prava mera beljakovin-mag.I.Ostan / Intervju z L.Morettijem

Kategorije: Objavljeno.

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.