Dnevi z Manj Živalskih Beljakovin

Čas po pustu je v tradiciji mnogih dežel obdobje lažje prehrane. Po zimskih mesecih, ko je telo klicalo po krepkejši hrani, se je v pomladnih dneh dobro očistiti z lažjo hrano. Sodobne raziskave, ki so jih opravili dr. Campbell (Kitajska študija), dr. Lopez-Tores, dr. Barja in drugi, kažejo, da so živalske beljakovine še posebno problematične za zdravje, saj spodbujajo razvoj raka in skrajšujejo življenje. To ne velja le za meso, pač pa tudi za jajca, mleko in mlečne izdelke. Vse vsebujejo presežek aminokisline metionin, ki je v prevelikih količinah zelo škodljiv. Omenjeni znanstveniki zato priporočajo vegansko hrano kot trajno rešitev.

Če na to nismo pripravljeni in če ne želimo zmanjšati količine hrane, ki je zlasti v tem pomladnem času zelo priporočljivo, zmanjšajmo vsaj količino živalskih beljakovin na varno mejo. Sam izraz pust izvira v več evropskih jezikih iz pomena »pusti meso«. Lahko se torej odločimo za brezmesne dneve, pa tudi druge vire živalskih beljakovin zmanjšamo na največ 5% energijskega vnosa: npr največ 80 g trdega sira ali 200 g posnete skute ali največ 3 srednje velika jajca dnevno.

Pri veganski/vegetarijanski prehrani dobi telo manj beljakovin, kot je optimalno. Primanjkljaj zapolnimo s po 5 tablet MAP dnevno.

Post in sadni dnevi

Omejevanje kalorij je znanstveno preverjena najučinkovitejša metoda podaljšanja življenja. V preizkusih na raznih živalih se je pri omejevanju kalorij za 30% do 50% povečala maksimalna življenjska doma za cca 40%. Toda vsi ti poskusi so bili opravljeni pri polnovredni hrani, le energetski vnos so zmanjšali.

Sveže Sadje

Če pri sadnih dnevih užijemo več MAP, ohranjamo svoje celice in imamo vse prednosti čistilnih dni(foto: FreeDigitalPhotos.net)

Pri običajnem postenju, pa tudi pri sadnih dneh, izrazito primanjkuje beljakovin v prehrani. Pri pomanjkanju beljakovin se uniči dnevno do 0,6 kg naših celic. Če pri postu in sadnih dnevih užijemo več MAP, ohranjamo svoje celice in imamo vse prednosti čistilnih dni, saj MAP praktično ne sprošča kalorij in ne povzroča toksičnih odpadkov. Če ne uživamo druge beljakovinske hrane, strokovnjaki priporočajo vsaj 15 tablet MAP

Vir: “PRIJATELJEM NAJBOLJŠE!”, Novice za uporabnike FHES, MAP in NTC prehranskih dodatkov, Dr. Iztok Ostan, Februar 2012

Kategorije: Raziskave.

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.