Mimo pasti mesa in živalskih beljakovin

Kot je znano, je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) objavila, da uživanje rdečega (zlasti predelanega) mesa spodbuja razvoj raka. Mnoge druge študije, ki jih povzemam v svoji knjigi Beljakovine za življenje in smrt, ugotavljajo, da ima podoben učinek tudi uživanje drugega mesa ter živalskih beljakovin iz jajc, mleka in mlečnih izdelkov.

govedinaAlternativa je lahko veganstvo, s katerim pa tvegamo beljakovinsko podhranjenost. Za optimalno beljakovinsko prehranjenost bi morala 75 kg težka oseba užiti dnevno 940 g sveže soje ali dober kilogram tofuja ali dobra dva kilograma mešane zelenjave in žit, kar večina ne zmore.

Strokovnjaki so ugotovili, da so živalske beljakovine problematične predvsem zato, ker vsebujejo preveč metionina, ki ga telo pri razgradnji predela v zdravju zelo nevaren homocistein. S poskusi na miših, ki so jih hranili z živalskimi beljakovinami, so ugotovili, da se presežek metionina lahko nevtralizira z glicinom. Ob dodatku glicina je uživanje živalskih beljakovin postalo za miši manj nevarno, kot če bi uživale rastlinske beljakovine. Aminokisline glicin je veliko v kosteh, vezivnem tkivu in koži in v jedeh, pripravljenih iz njih, kot so juhe in omake. Toda količina potrebnega glicina je za nevtralizacijo metionina iz različnih živalskih beljakovin različna, zato bo za praktične rešitve z glicinom potrebno počakati na natančnejše strokovne napotke.

Problem vsake beljakovinske hrane pa je, da ima nekaterih esencialnih aminokislin preveč in drugih premalo. V inštitutu INRC (ZDA) so z dodajanjem 7 manjkajočih aminokislin živilom dosegli, da se je izkoristek aminokislin iz mleka povečal za 73%, izkoristek soje pa za 131 %. S tem so zmanjšali nastanek vseh dušičnih odpadkov iz beljakovinske hrane – tudi zelo problematičnih razkrojkov metionina. A takih dopolnil za sedaj še ni na trgu.

Tako je za sedaj varen način prehranjevanja zmanjšanje uživanja živalskih beljakovin in povečanje deleža rastlinskih, morebitni primanjkljaj pa zapolnimo z aminokislinami tipa OKA (angl MAP), ki ne ustvarjajo ne presežka metionina ne drugih dušičnih odpadkov.

Na spletni strani www.iztokostan.com je predstavljenih več deset pričevanj vegetarijancev, ki so si uspešno pomagali izpopolniti beljakovinsko prehrano na tak način.

Kategorije: Raziskave.

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.